..... Klik op de titel om het gehele artikel te lezen .....

Cajant, trijp of armozijn?

Vrijdagavond 12 mei 2017 geef Ineke Beeling in Kasteel Loenersloot een lezing over historisch interieurtextiel.

Waarom werd koehaar gebruikt in de luxueuze 18e eeuwse interieurs? En wat is een morskleed, een sits of een toile de Jouy? Wat betekenen de woorden cajant, trijp en armozijn eigenlijk?  En waarom heeft de achterkant van een 18e eeuwse stoel eigenlijk een andere stof dan de voorkant?

Op stillevens en interieurschilderijen zien we veel voorbeelden van historisch interieurtextiel. Helaas dreigt algemene kennis hierover verloren te gaan. Deze lezing van ongeveer een uur belicht de geschiedenis van dit 18e eeuwse interieurtextiel met z’n gebruiken en modes,  symboliek,  kleuren,  materialen en technieken ervan. Aan de hand van veel afbeeldingen en (ook te voelen) stofstalen is het een feest van kleur en patroon.

In Kasteel Loenersloot is het interieur nog veelal 18e eeuws, tot de dag van vandaag bewaard gebleven na de grote verbouwing en inrichting van 1773-1776!  Deze lezing is dus ten zeerste van toepassing op het interieur daar. Voorbeelden van het bovenstaande zult u zeker zien, bv. bij de stoelen rond de coulissetafel met velours d’ Utrecht.

Het kasteel is open vanaf half acht. Na de lezing kunt u de prachtige bel-etage bezoeken.

Kosten: € 15,50 per persoon; beschermers € 14,00.
Er is vooraf koffie/thee en na afloop gelegenheid voor een drankje (beide niet inclusief)

Aanmelden via www.utrechtslandschap.nl
Parkeren: volg a.u.b. de parkeerborden

drs. Ineke J.W. Beeling, afkomstig uit een familie van antiquairs, studeerde kunstgeschiedenis  in Leiden.  Zij is gespecialiseerd in de decoratieve kunsten en historische interieurs. Tevens is zij opgeleid tot interieurvormgever in Londen. Met haar bedrijf Beeling Interiors richt zij interieurs voor monumenten in ( www.beelinginteriors.com ).